SISTEM POHIŠTVA ZA MALA STANOVANJA 1. ŠTUK

Aktualno / SISTEM POHIŠTVA ZA MALA STANOVANJA 1. ŠTUK

SISTEM POHIŠTVA ZA MALA STANOVANJA 1. ŠTUK

V okviru projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja, ki ga razpisuje Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, smo v šolskem letu 2017/2018 izvedli projekt z naslovom Pohištvo za mala stanovanja. V projektu so sodelovali študenti Fakultete za dizajn in Biotehniške fakultete.

Za tematiko smo se odločili saj se z naraščanjem števila prebivalstva in z naraščanjem preseljevanja ljudi v mesta, dviguje cena stanovanjske površine, zato je opazen trend povpraševanja po majhnih stanovanjih znotraj vseh starostnih skupin prebivalstva. Optimalna, navadno večfunkcionalna in mobilna oprema, ki zavzema malo prostora pa je pogoj za kvaliteto bivanja v dimenzijsko omejenih prostorih. Bistvo večfunkcionalnega pohištva za mala stanovanja 1. ŠTUK je, da se ga da z lahkoto transformirati tako oblikovno kot funkcionalno, kar vpliva tudi na večfunkcionalnost prostora, ki postane dinamičen oziroma prilagodljiv glede na potrebe in želje uporabnika.

Pri zasnovi smo se osredotočili na iskanje inovativnih idej, ki bodo rešile probleme s katerimi se srečujejo lastniki majhnih stanovanj. Poleg tega smo namenili posebno pozornost inovativnim materialom s področja biotehnologije. Odločili smo se za pohištveni nakit iz dekorativnega masivnega lesa, z vzorci, ki so jih ustvarili mikro organizmi.

Sistem vsebuje 7 elementov, ki rešujejo najbolj pogoste probleme, s katerimi se srečujejo ljudje v malih stanovanjih in do katerih smo prišli s pomočjo spletne ankete..

*20 cm široka omara, služi kot manjša jedilna miza in pisalna miza z mrežo za obešanje pisarniških pripomočkov.

*20 cm široka omara, služi kot stojalo za sušenje perila in likanje.

* Omara s skrito dvostopenjsko izvlečno zložljivo mizo, lahko služi kot delovni kotiček s priročno umeščenimi elementi za shranjevanje pisarniških pripomočkov. Isti element pa lahko, ko mizo “odpremo” uporabimo kot veliko jedilno mizo s petimi sedišči. Posebnost različice je, da premišljen dizajn omogoča, da so vratna krila med obedovanjem zaprta, tako da se ne vidi v notranjost delovnega kotička. Poleg tega ima element dimenzijsko ustrezen izvlečni predal, kamor lahko pospravimo zložljive stole.

* Poseben sistem shranjevanja v garderobni omari, omogoča večjo preglednost .

* Element za shranjevanje že nošenih oblačil, rešuje problem odlaganja nošenih oblačil po sobi.

* Posebnost omare za shranjevanje čevljev in obešanje vrhnjih oblačil, je da lahko do notranjosti omare dostopamo z dveh strani, kar poveča preglednost in dostopnost do v omari shranjenih stvari.

* Predalnik predstavlja osrednji dekorativni element sistema. Ličnica enega od predalov je obarvana z glivami. Zaradi načina obarvanja je vsak kos unikaten in posledično tudi izgled vsake omare posebej.

Ker se zavedamo, da je za uspešen produkt pomembno tudi kakovostno trženje, smo razvili celostno grafično podobo nove blagovne znamke 1. ŠTUK in pripravili izhodišča za njeno prepoznavnost.

Študenti:

– Fakulteta za dizajn, smer notranja oprema (Barkidjija Tanja, Sešek Eva, Samsa Teja, Kovač Mike)

– Fakulteta za dizajn, smer dizajnmanagement (Črnič Anja)

– Fakulteta za dizajn, smer vizualne komunikacije(Zupan Neja, Črt Vučko)

– UL, Biotehniška fakulteta, Biotehnologija, smer Biotehnologija (Karin Hrovatin)

Mentorji:

– Fakulteta za dizajn, prof. dr. Jasna Hrovatin,

– Alples, industrija pohištva, d.d. Železniki, inž. Franc Tolar,

– Studio LIK d.o.o. , doc. mag. Barbara Dovečar

Galerija:

Image Map