placeholder

Razvoj in strategija / Hiša za dizajn management inovacije

Spoštovani. Obveščamo vas, da bomo posodobili spletno stran.
Na novi spletni strani boste deležni podrobnejših informacij o delovanju HDMI-ja in novic.

Dear visitors. We would like to inform you that we are currently updating the website.
The new website will contain more detailed information regarding the HDMI operations and other news.


3. DESIGN EXPLOSION

Hiša za dizajn management in inovacije že tretje leto organizira razstavo Design explosion, kjer se predstavljajo študentje vseh smeri Fakultete za dizajn. Dizajn management, Notranja oprema, Vizualne komunikacije in Oblikovanje tekstilij in oblačil.

Najpomembnejši slovenski arhitekt Jože Plečnik, je rdeča nit letošnje razstave. Po njegovi inspiraciji so študentje oblikovali atraktiven dizajn od nakita, oblačil, vse do spominkov. Prav tako bomo razstavili rezultate študijskih del, ki so nastajali v sodelovanju s podjetji in mednarodno priznanimi oblikovalci.

Razstava ČRNA MUZA

Študentje Fakultete za dizajn smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil ter smeri Dizajn management, so pripravili navdihujočo razstavo Črna muza. Galerija Hiše za dizajn management, je sijala od čutne elegance stolov. Njihova izvorna inspiracija je bila črna oz. “Noir”. Navdih za kreacije oblačil je bil ruski abstraktni slikar Wassily Kandinsky. Kombinacija čudovitih barvnih silhuet in črnina atraktivnih sedišč je ambientu prinesla mistično udobje.

Študentje so se na otvoritvi podružili z najbljižjimi. Oporo, navdušenje in ponos pa jim je prišla izkazat dekanja Fakultete za dizjan prof. Nada Matičič ter sodelavci in profesorji Fakultete za dizajn.

Hiša za dizajn management in inovacije

Študentje FD: 2. letnik Dizajn management in 3. letnik Oblikovanja tekstilij in oblačil

Mentorica: izr.prof. Mateja Benedetti

Utrinki iz otvoritve razstave Design Explosion 06.06.2016.

Foto: Marko Marinšek

Hvala vsem sodelujočim in obiskovalcem. Naslednje leto se ponovno vidimo in podružimo 🙂

Vaša Hiša DMI.

Hiša za dizajn management inovacije (HDMI) je bila ustanovljena z namenom nuditi podporo študentom dizajn managementa, jim širiti obzorja in ustvariti prostor, kjer se gospodarstvo lahko srečuje s strokovnjaki iz akademske sfere, na področju dizajna. Program Dizajn management študentom omogoča, da pridobijo bogato znanje na področju podjetništva, ki jim v povezavi z ustvarjalnimi procesi pomaga razumeti dizajn v širšem kontekstu managementa.

Hiša za dizajn management inovacije koordinira in združuje interese gospodarstva, ki temeljijo na nacionalnih strateških ciljih in interese kreativnih industrij. HDMI prav tako organizira razstave, okrogle mize, delavnice, kjer se lahko srečujejo podjetja in mladi talenti z velikimi idejami. Hiša prav tako nudi izobraževanja za strokovno in širšo javnost, na katerih sodelujejo domači in tuji strokovnjaki s področja dizajn managementa.

Cilji Hiše za dizajn management inovacije so:

1. Podpora študentom na področju oblikovanja notranje opreme in arhitekture prostora, vizualnih komunikacij, oblikovanja tekstilij in oblačil, produktnega dizajna in še posebej dizajn managementa;
2. Oblikovanje podstati za emocionalni dizajn, ki povezuje ljudi z namenom razumevanja osnov dizajn managementa in njihove realizacije;
3. Podpora pri studijskem delu s poudarkom na lokalni kulturi;
4. Spodbujanje družbene odgovornosti, ki vključuje sodelovanje na področju družbeno angažiranih projektov, ki so namenjeni izboljševanju življenjskih pogojev;
5. Promocija vrhunskih in trajnostnih produktov, sistemov in konceptov z visoko dodatno vrednostjo, izdelanih iz naravnih materialov (koncept od zibelke do zibelke) z namenom doseganja maksimalne trajnosti;
6. Razvijanje skupnih projektov z mladimi oblikovalci in priznanimi strokovnjaki;
7. Ustvarjanje novih inovacij, načel dizajna in konceptov, saj je inovativni in trajnostni razvoj strategija, ki pomaga manjšim državam pri doseganju uspeha na globalnih trgih.

Fakulteta za dizajn je članica organizacije Design Management Europe (DME), krovnega združenja ustanov, ki delujejo na področju dizajn managementa.
Hiša za dizajn management inovacije ima sedež v središču Ljubljane, na Gerbičevi 51.

Predstavitev HDMI

Dizajn management zgibanka

Snemi datoteko (PDF, 364KB)

INFO

Snemi datoteko (PDF, 325KB)

«NASPROTJA« Razstava delavnice JUB
Oblačenje prostorov in nove dekorativne tehnike

22.05.2015 ob 13.00

Razstava na ogled do 5. junija 2015 Fakulteta za dizajn, predavalnica 1. V času od 18. do 22. maja 2015 so na smeri Notranja oprema v sodelovanju s podjetjem JUB kemična industrija d.o.o., TRC – Tehnološko raziskovalni center JUB d.o.o., izvedli delavnico na temo NASPROTJA IN DEKORATIVNE TEHNIKE. sodelovanju s podjetjem JUB kemična industrija d.o.o, Dol pri Ljubljani, izvedli delavnico na temo NASPROTJA IN DEKORATIVNE TEHNIKE. Študentje 3. letnika Notranje opreme so ustvarjali nove barvne koncepte, eksperimentirali z barvo in premazi JUB ter ustvarili nove barvne kombinacije. Nastale so nove dekorativne tehnike, barvne teksture, reliefi in vzorci z različnimi obdelavami in z uporabo različnih inovativnih orodij. Končni rezultati so razstavljeni v prostorih Fakultete za dizajn. Na ogled je osem kolekcij kjer je predstavljen razvoj posameznih dekorativnih tehnik in vzorcev.

Sprejem 2014/2105

25.05.2015 ob 10.00
Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana

Slavnostni sprejem, ki ga gosti dekanja izr. prof. Nada Matičič, vseh ERASMUS in CEEPUS študentov, ki so v akademskem letu 2015/2016 bili del Fakultete za dizajn.

Predavanje Mito Mihelič (Berlin) v organizaciji KC FD

26.05.2015 ob 17.00
Fakulteta za dizajn

Mito Mihelič je študiral Vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter na nemški Folkwang Universität der Künste v Essnu. Študij je nadaljeval na Hasso Plattner Institute – School of Design Thinking v Potsdamu, evropski podružnici Univerze Stanford, ter se dodatno izpopnjeval na University of Tokyo na Japonskem. Je soustanovitelj svetovalne agencije na področju inovativnega reševanja problemov z uporabo Design Thinkinga – Kill Your Darling. Kot coach je sodeloval z mednarodno uveljavljenimi podjetji Deutsche Bahn, InnoZ, SAP, Actori, Random House. Na področju oblikovanja deluje v okviru blagovne znamke Pleksimanija. Živi in dela v Berlinu.

PODELITEV DIPLOM FD

28.05.2015 ob 11.00
Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana

Podelitev diplom prve stopnje Fakultete za dizajn. Slavnostna podelitev s programom.

Otvoritev DESIGNXSPLOSION

04. 06. 2015 ob 11.00
Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana

Fakulteta za dizajn letošnje akademsko leto zaključuje z eksplozijo razstav, predavanj, delavnic in modne revije DESIGNXPLOSION, kot uvod v jesensko praznovanje 10. obletnice nastanka fakultete. Serija dogodkov se osredotoča na pomen in vlogo dizajna v sodobnem svetu, predstavlja nastale kreativne izdelke in rešitve naših študentov, primere dobrih praks povezovanja z gospodarstvom, kot so projekti študentov v sodelovanju z različnimi slovenskimi podjetji, ki preizkušajo meje dizajna in inovativnosti.
DESIGNXPLOSION predstavlja dizajnerski potencial, ki ga razumemo kot faktor razlikovanja in pogoj za ustvarjanje višje dodane vrednosti, saj drznost, drugačnost, inovativnost in povezovanje pomeni možnost širšega razvoja dizajna v slovenskem prostoru.
DESIGNXPLOSION spodbuja mlade kreativne oblikovalce, ki ga je treba podpreti s strani industrije in nacionalnih politik.
DESIGNXPLOSION povezuje kreativne zgodbe z interdisciplinarnimi pristopi in znanji.

Predstavitev idejnih projektov –BAUTA skeletne hiše
Stanovanjska soseska med Lipami v Mengšu

09.06.2015 ob 9.00
Fakulteta za dizajn, predavalnica 7.

Zasnovali študentje 2. letnika Notranje opreme pod mentorstvom doc. Mojce Perše.

Predstavitev projektov redesign CGP Evropske pravne fakultete

10.06.2015 ob 11.00
HDMI Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana

Študentje 3. letnika Vizualnih komunikacij, so pod mentorstvom doc. mag. Barbare Dovečar, zasnovali celostne grafične podobe redesign Evropske pravne fakultete. Evropska pravna fakulteta (EVRO-PF) je samostojni in zasebni visokošolski zavod, katerega ustanovitelji so Inštitut za ustavno ureditev in človekove pravice s sedežem v Kranju, Inštitut za mednarodno pravo s sedežem v Ljubljani ter Inštitut za civilno pravo s sedežem v Grosupljem.

DIZAJN MANAGEMENT FORUM ZA NOVE KOMPETENCE

11. 06. 2015 ob 11.00
HDMI Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana

Forum bo v galerijskih prostorih HIŠE ZA DIZAJN MANAGEMENT IN INOVACIJE, Ljubljana, Gerbičeva 51, kjer se nahaja tudi stalna razstava globalnih podjetij, nagrajena z DME AWARDS in razstava študentov FD v okviru Design Explosion 2015.

Fabiani 2015, Galerija FENIKS FABIANI-D

11. 06. 2015 ob 19.00
Galerija FENIKS, Tavčarjeva 3, Ljubljana

Predstavitev tekstilnih instalacij na temo Maxa Fabianija ob 150 obletnici rojstva, ki so nastali pod mentorstvom doc. Tanje Devetak. Razstavni projekt predstavlja oblikovalske oblačilne prostorske forme, ki odsevajo inspirativne vplive posameznih izbranih stavb Maksa Fabianija. Študentje 1. letnika Oblikovanja tekstilij in oblačil so pod mentorstvom doc. Tanje Devetak prenesli kompleksne arhitekturne in urbanistične rešitve Maksa Fabianija v sodobne različice oblačilnih predmetov. Projekt ponuja zgodbe, zgodovino, urbani prostor, estetske normative, psihološke percepcije in družbene relacije izbranih stavb v obliki vizualnih podob oblačil.

FORUM: Novi DESIGN KONCEPTI za modno industrijo
PREDLOG INTERDISCIPLINARNIH PROJEKTOV S POVEZAVO NA DESIGN MANAGEMENT v akademskem letu 2015/2016

15.06.2015 ob 11.00
HDMI Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana.

Karierni dan; Podjetje LESNINA se predstavi

17.06.2015 ob 13.00 Fakulteta za dizajn, predavalnica 7

Na Kariernem dnevu bo potekala izmenjava informacij o možnostih zaposlovanja med delodajalcem in študenti. Z nami bo priznano podjetje Lesnina.

Razstava >suhomania<

18. 06. 2015
Pokrajinski muzej Maribor

V akademskem letu 2014/2015 so študenti 2. letnika študija Oblikovanja oblačil in tekstilij pod mentorstvom doc. Tanje Devetak zaključili projektno nalogo oblikovanja čevljev >shumania<, pri kateri so raziskovali različne inspirativne vsebine in jih zaključili v sodobne konceptualne oblikovalski celote čevljev. Izdelki so izvedeni v raznolikih materialih, kot so les, steklo, slamice, zračna čipka idr.

MODNA REVIJA: »STRIKE A POSE«

23.6.2015
Ploščad Slovenskega Etnografskega muzeja

Predstavijo se študenti smeri Oblikovanje oblačil in tekstilij, vsi trije letniki pod mentorstvom doc. Tanje Devetak, doc. Metod Črešnar, izr.prof. Mateje Benedetti.

IZLOŽBA MAXI; Fabiani 2015

24.06.2015
Izložba Maxi

Predstavitev izdelkov študentov smeri Oblikovanje oblačil in tekstilij na temo 150 obletnice rojstva arhitekta Maxa Fabianija, v okviru letošnjega Fabianijeva leta, ki poteka po celotni Sloveniji.

OTVORITEV RAZSTAVE: RECIKLAŽA / RE- CYCLED FASHION

23.6.2015 do 30.9.2015
Slovenski Etnografski muzej, trajanje razstave do 30.9.2015

Projekt RECIKLAŽA / RE- CYCLED FASHION je nastal v sodelovanju s tremi fakultetami: Fakulteta za dizajn, Trzin, Slovenija (izr.prof. Mateja Benedetti), Fakulteta primenjenih umetnosti, Beograd, Srbija, Tekstilno-tehnološka fakulteta, Zagreb, Hrvaška

SHOWROOM “Strike a pose!”

29.6.2015- 03.07.2015 Hiša DMI, Gerbičeva 51, Ljubljana.

29.06., 11.00-15.00 otvoritev ob 11.00
30.06., 14.00-19.00
01.07., 14.00-19.00
02.07., 14.00-19.00
03.07., 11.00-15.00

Zaključek Design Explosion s Showroomom

Fakulteta za dizajn letos praznuje 10. Obletnico. V ta namen je bil organiziran mesec aktivnosti pod imenom Design Explosion. Zaključek DE je bil prvi SHOWROOM študentov Fakultete za dizajn, pod mentorstvom izr.prof. Mateje Benedetti, ki so v Hišo DMI prinesli veliko ustvarjalnosti, strasti do mode in talenta. Na ta način so se lahko predstavili potencialnim kupcem, tržišču in medijem. Hiša za dizajn management in inovacije je bila prav s tem namenom ustanovljena. Da imajo naši mladi upi prostor, kjer se lahko predstavijo in so srce naše Hiše DMI. V četrtek 2.7., ob 18h, pa so študentje organizirali osrednji dogodek s pogostitvijo. Z obiskom nas je razveselila Eva Ana Kazič, ki je s seboj prinesla veliko pozitivne energije. In tako, se je na izredno prijeten način zaključil Design Explosion, oziroma s tem dogodkom tudi potrdilo uspešen začetek delovanja Hiše DMI.

FullSizeRender(2) FullSizeRender(3) FullSizeRender(4) FullSizeRender(5) image-4501ead5af892c7eb16a73bbe50f535a8940a733aa31a52dc0cf289f4b108236-VFullSizeRender(1)

Akademija za vseživljenjsko učenje izvaja program

DIZAJN AMBIENTOV za podjetje LESNINA

Snemi datoteko (PDF, 599KB)

FESTIVAL ROČNIH DEL na Bledu

Unikatne izdelke so razstavljali tudi študentje Fakultete za dizajn.

FullSizeRender (6) FullSizeRender (7) FullSizeRender (8) FullSizeRender (5) image001

Mednarodna delavnica na temo »design thinking« s priznano strokovnjakinjo Lynne Elvins

Lynne Elvins je direktorica na Design Rally, ki se ukvarja z dizajn management svetovanjem v Veliki Britaniji. Sodeluje s podjetji, ki so v tesni korelaciji z inovacijo in potrošniki.

Delavnica »design thinking« na Fakulteti za dizajn predstavlja študentom potrebo po kreativnih idejah, saj 21. stoletje predstavlja nove spremembe. Raziskujejo potrebo po velikih/ambicioznih idejah, tudi če sam projekt tega ne zahteva. Razpravljajo o pomembnosti dobrega dizajn procesa ter prikazani so jim različni pristopi pri reševanju problema. Fokusirajo se na zadovoljevanje potreb končnega uporabnika, potrebe samega naročnika ter sočasno iskanje orodij za razvijanje globljega razumevanja izkušnje končnega dizajna.

IMG_3999 IMG_4002 thumb_IMG_0136_1024

Podjetniška delavnica v HDMI

D’school ART@DESIGN HOTEL WITH CONCEPT z študenti pod vodstvom izr.prof. Nade Matičič se izvaja v Studiu
ROŽMANEC @ MATIČIČ architects @ designers.
Študenti razvijajo koncepte interdisciplinarno na področju arhitekture prostora , notranje opreme, tekstilij in mode, vizualnih komunikacij in design managementa. V treh skupinah je 20 študentov in 4 Erazmus študentke iz Velike Britanije, Poljske n Belgije.

3 skupine 20 študentov pa se izvajajo pod vodstvom izr.prof.dr.Jasne Hrovatin v studiu na Fakulteti za design v Trzinu.
V ekspertni skupini so doc.mag.Nataša Vuga, doc.Jana Mršnik, doc.dr.Petra Bole, Inge Kalan Lipar .
Gostujoči predavatelji so se nam pridružili iz Turistike in Fakultete za management Univerze na Primorskem in Lynne Evans iz Velike Britanije.

Uvod v projektno delo so študenti raziskovali na workshopu
MODA = ARHITEKTURA = MODA v Slovenskem Etnografskem muzeju
pod vodstvom doc.mag.Jasne Kralj Pavlovec in Helene Knap.

Prvi koncepti bodo razstavljeni v Leedsu na mednarodnem workshopu v okvitu GIDE.
Sledi javna predstavitev projektov v okviru Design Explosion 2016
v House of Design Management and Innovation junija
in predstavitev na mednarodni znanstveni konferenci
ALICE , novembra 2016 ter podelitev nagrad najboljšim projektom.

Snemi datoteko (PDF, 57KB)

bulb explosion

Snemi datoteko (PDF, 1.65MB)

Image Map