placeholder

Aktualno / Natečaj za mlade neuveljavljene modne oblikovalce- Stylo

STYLO– modna revija za mlade oblikovalce

Povabilo k sodelovanju

Koper, maj 2019

Center mladih Koper, prostor za kreativno ustvarjanje, druženje in preživljanje prostega časa mladih, si je pred štirimi leti zadal pomembno nalogo – prebuditi obalno modno sceno in v njo aktivno vključiti mlade, kreativne posameznike ter jih spodbuditi, naj bodo pri tem čim bolj drzni in ustvarjalni. Prvi korak je bil priprava in objava natečaja za mlade, še neuveljavljene modne oblikovalce iz vse Slovenije, s katerim smo želeli doseči, da bi mladi kreativci svoje zamisli in kreacije na skupni modni reviji predstavilo širši javnosti. Hkrati je to bila odlična priložnost za povezovanje in izmenjavo zamisli ter izkušenj z drugimi modnimi oblikovalci, kot tudi pridobitev novih znanj s tega področja.

Po dveh izredno uspešnih letih in dveh modnih dogodkih, smo lani k sodelovanju povabili tudi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana.

Ob tem smo dogodku nadeli tudi novo ime – Stylo in povsem prenovili celostno podobo, a zgodba je ostala enaka – mladim kreativnim posameznikom, ki šele stopajo v svet modnega oblikovanja dati priložnost, da se predstavijo javnosti, medijem, tudi tistim, ki v modnem svetu nekaj veljajo.

V četrto leto vstopamo nadvse ambiciozno, z novim natečajem, na katerega vabimo  vse mlade, še neuveljavljene modne oblikovalce.

Sodelovanje na natečaju je preprosto: prijava mora vsebovati kratko besedilo, predstavitev kolekcije, mood board z izhodiščem, konceptom, materiali in barvami, kot tudi skice celotne kolekcije, ter kreacije,v kolikor so že izdelane (5 do 8 modelov). Prispele prijave bodo šle skozi roke ocenjevalne komisije.

Najboljše kolekcije, ki se bodo uvrstile v sam vrh ocenjevanja, bodo imele priložnost predstavitve na osrednjem modnem dogodku, 9. oktobra 2019, v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. Strokovna komisija bo ob tej priložnosti najboljšemu oz. najboljši podelila tudi nagrado.

V letošnji izvedbi že tradicionalne modne revije mladih neuveljavljenih modnih oblikovalcev bo zmagovalec, prejel kar 1.500, 00 eur denarne nagrade in predstavitev v reviji Elle.

Strokovno žirijo bodo sestavljali strokovnjaki iz področja modnega oblikovanja in sponzorji oz .partnerji projekta. Člani žirije:

 • Lorella Flego, novinarka
 • Petra Windschnurer, urednica revija Elle
 • Mateja Benedetti, modna oblikovalka

VABILO K SODELOVANJU

Nazaj v prihodnost //

Časovnica. Včeraj, danes, jutri. Kdaj? Me čas usmerja ali usmerjam jaz njega? Krojim svojo prihodnost ali me pretekle izkušnje vodijo?

Kaj me prešine v mislih, ko potiho izgovorim »Nazaj v prihodnost«?

Letošnja tema natečaja »Nazaj v prihodnost« naj spodbudi vašo kreativno plat, da ustvari pogled in razvije kolekcijo, ki bo temeljila na vašem mišljenju kaj je v prihodnosti moda. Poglejte okoli sebe. Se moda ozira na preteklosti, je stopila stopničko više ali je šla v napačno smer? Tehnologija nam ponuja nove izjemne možnosti…ali nas morda preveč usmerja? Je prepletanje tista rešitev sodobnega časa? Je sodelovanje naš nov zagon? Kakšen vpliv imajo druga področja razvoja na modo?

Vas, mlade kreativce, vabimo, da nam prikažete svoj pogled na rešitev, kako bodo oblačila naš posameznikov izraz, obenem pa bodo sledila razvoju, upošteva okoljske vidike in spodbujala individualno misel v skupnosti?

Izrazite kaj moda potrebuje, kaj spodbuja spremembe. Na glas pokažite v čem je skrivnost razvijajoče se prihodnosti.

Zmagovalec bo prejel:

 • strokovno nagrado komisije;
 • predstavitev v reviji Elle;
 • denarno nagrado v višini 1.50O,00 eur bruto

Prijava za sodelovanje naj vsebuje

 • vaše osebne podatke (kontaktni podatki, uradni naziv oblikovalca ali znamke);
 • kratek CV in pregled dosedanjega dela – najpomembnejši projekti (v slikovni obliki);
 • kreativno rešitev/mood board za natečaj na temo »Nazaj v prihodnost« : inspiracijo, raziskovanje;
 • predstavitveno besedilo kolekcije v digitalni obliki v .doc, .odt ali .pdf formatu; v kolikor se prijavljate s kolekcijo, ki je nastala pod mentorstvom, pripišite mentorja in ustanovo.
 • skice kolekcije.

Dokumentacija se odda v digitalni obliki prek navadne ali elektronske pošte na sledeči način:

Ustvarite štiri mape. V vsako od njih shranite določen sklop dokumentacije (CV, mood board, predstavitveno besedilo, skice kolekcije) ter jo po tem istem sklopu poimenujete (npr: ustvari mapo z imenom “skice kolekcije” in vanjo shrani skice kolekcije).

Datoteke z dokumentacijo oddate shranjeno na ključku, CD-ju ali DVD-ju pošljete na naslov Center mladih Koper (Javni zavod Center mladih Koper), Gregorčičeva 4, 6000 Koper.– s pripisom: “ Natečaj za mlade oblikovalce“. Rok oddaje je 20. julij 2019 (velja poštni žig). Na ključek, CD oziroma DVD napišite svoje ime in priimek. Poleg medija z dokumentacijo pošljite tudi podatke o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon, elektronska pošta). Organizator ne odgovarja za morebitno poškodbo medija poslanega prek pošte. Preko elektronske pošte dokumentacijo oddate tako, da elektronsko pošto z naslovom “Natečaj Stylo” pošljete na naslov info@mladi-koper.si. Elektronska pošta naj vsebuje podatke o avtorju (ime, priimek, naslov, telefon). Datoteke z dokumentacijo stisnite v .rar ali . zip format in jo oddajte v priponki. Veljavna je elektronska pošta prispela do 24. ure 20. julija 2019. Dodatne informacije lahko dobite preko maila info@mladi-koper.si. Organizator si pridržuje pravico do sprememb, če presodi da so potrebne.

Veselimo se sodelovanja z vami!

Pravila in pogoji

 1. Splošne določbe

Organizator natečaja je Center mladih Koper (Javni zavod Center mladih Koper), Gregorčičeva 4, 6000 Koper.

 1. Trajanje

Natečaj poteka med 20. majem in 20. julijem 2019.

 1. Namen natečaja

Namen natečaja je aktivacija mladih modnih ustvarjalcev za zasnovo ter produkcijo oblikovalskih rešitev. S tem se odpira prostor za razvoj celotnega ekosistema modne industrije ter priložnost za še neuveljavljene oblikovalce, da svoje delo predstavijo širši modni srenji, medijem in kupcem.

 1. Možnost za sodelovanje

Na natečaju lahko sodelujejo študenti in/ali diplomanti oblikovalskih šol in akademij in tudi vsi drugi modni oblikovalci, ki delujejo v Sloveniji.

Ekipa strokovnjakov bo ocenila kolekcije izbranih oblikovalcev ter izbrala skupino najbolj perspektivnih posameznikov, ki bodo s svojimi idejami, uvidom in ustvarjalnim duhom pritegnili njihovo pozornost. Kosi izbranih oblikovalcev bodo predstavljeni na modnem dogodku 09. oktobru 2019 v Kopru.

 1. Strokovna žirija

Lorella Flego, novinarka

Petra Windschnurer, urednica revija Elle

Matea Benedetti, modna oblikovalka

 1. Izbor

Strokovna komisija bo izbrala zmagovalno delo, opcijsko pa podelila tudi dve priznanji žirije. Kriteriji za izbor zmagovalnega dela so: interpretacija teme natečaja, kreativnost, individualnost, pogum, močna osebna nota, zgodba v ozadju, aktualnost, izvedbena dovršenost in možnost adaptacije izbranih kosov za industrijsko proizvodnjo v večji seriji.

 1. Usmeritev za sodelujoče v natečaju

Identiteta oblikovane silhuete za razstavo naj bo sodobna, vizionarska, inovativna, z veliko mero osebne note in drznosti v oblikovanju. Razstavni kosi, ki jih mora bit vsaj pet, so lahko unikatni oz. posebej izdelani za namen natečaja ali so del obstoječih kolekcij. Kot rezultat pričakujemo celostno oblikovalsko rešitev z visoko dodano vrednostjo.

 1. Nagrada

Avtor zmagovalnega dela bo nagrajen s priznanjem strokovne žirije ter denarno nagrado v vrednosti 1.500,00 evrov bruto.  Akontacijo dohodnine plača organizator. Nagrada bo izplačana v 60 dneh po javni razglasitvi zmagovalnega dela.

 1. Odgovornosti in pravice iz vsebine prijavljenih del

Sodelujoči je v celoti odgovoren za oddano delo in kakovost izdelka. Sodelujoči se zavezuje, da ne bo v nobenem primeru posredoval v objavo vsebin:

 • ki bodo vsebovale kakršnekoli druge podrobnosti, zaradi katerih ali na podlagi katerih bi bile lahko prizadete katerekoli pravice tretjih oseb;
 • ki bi lahko povzročile kakršnokoli škodo ali bile v nasprotju z veljavno zakonodajo, predpisi in moralo.
Image Map