Modna revija Fakultete za dizajn na LJFW – 8.11.2017

Aktualno / Modna revija Fakultete za dizajn na LJFW – 8.11.2017

Modna revija Fakultete za dizajn na ljubljanskem tednu mode – LJFW – 8. november 2017 ob 16.00

Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem, se bo v sredo 8. novembra 2017 ob 16.00 uri predstavila na modni reviji ljubljanskega tedna mode – LJFW, ki bo letos potekal v garažni hiši Kozolec v Ljubljani.

Na modni reviji se bodo predstavili študenti prvega in drugega letnika oblikovanja tekstilij in oblačil, ki so v 2. semestru akademskega leta 2016/2017 ob 145. obletnici rojstva in 60. obletnici smrti slovitega arhitekta Jožeta Plečnika, raziskovali njegova dela in jih na sodoben način preoblikovali v novo nastale forme oblačil. Študenti tretjega letnika pa se bodo predstavili s samostojnimi kolekcijami, ki nosijo izrazito osebne zgodbe mladih talentov.

Pod mentorstvom izred. prof. Tanje Devetak so študenti 1. letnika raziskovali inovativno uporabo lesenega materiala v inspirativnem momentu Plečnikovega dela. Na modni reviji bodo predstavljene realizirane forme, ki so rezultat analitičnega pristopa, razvoja tehnoloških postopkov obdelave materiala, iskanja komunikativnih oblačil in harmonične likovne kompozicije novonastalih struktur.

Svoj pogled in doživljanje arhitekta Jožeta Plečnika, bodo predstavili študenti 2. letnika, ki so pod mentorstvom doc. Metoda Črešnarja, MA CSM, višje predavateljice Almine Duraković, mag. diz., predavateljice Martine Šušteršič univ. dipl. inž. oblik. tekst. in oblačil ter zunanjega strokovnega svetovalca Petra Movrina, MA CSM, mag. obl., oblikovali kolekcije oblačil, kjer so raziskovali trajnost, med drugim recikliranje, ročno delo ter tehnike krojenja, ki zagotavljajo čim manjši odpadek materialov. Nastale izvirne forme oblačil in tekstilni vzorci izhajajo iz analize izbranih detajlov njegovih najpomembnejših del in so preoblikovani v sodobne, likovno bogate tekstilne tvorbe in vzorce, ki so odraz aktualnega časa in estetike.

Oblikovalčev um je v tretjem letniku dodatno stimuliran v analiziranje in definiranje inspiracije, ki stremi k avtentičnosti in samostojnosti pri zasnovi kolekcije oblačil. Pod mentorstvom izr. prof. Mateje Benedetti  so študenti 3. letnika oblikovanja tekstilij in oblačil oblikovali samostojne kolekcije z lastnimi zgodbami, s katerimi so kritično obravnavali ne samo naše, temveč tudi širše okolje. Proces dela je bil konceptualen in  izredno oseben, razumevanje silhuet in materialov je seveda sorazmerno bogato, a obenem premišljeno zasnovano.

Program modnih revij LJFW:

http://ljfw.org/program/

Vljudno vabljeni k ogledu revije mladih oblikovalcev!

Image Map