5. MEDNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCA A.L.I.C.E

Aktualno / 5. MEDNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCA A.L.I.C.E

V okviru letošnjega Meseca prostora je Fakulteta za dizajn pripravila peto mednarodno znanstveno konferenco A.L.I.C.E (Arhitektura, Pokrajina, Interier, Kultura, Emocije) z naslovom SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES – INNOVATIVE DESIGN AND DESIGN MANAGEMENT STRATEGIES TOWARDS FUTURE, ki je potekala 17. oktobra 2018 na Mesecu oblikovanja.

Gostje dogodka so bili vodilni mednarodni in domači strokovnjaki s področja gospodarstva, oblikovanja, arhitekture in design managementa, ki so udeležencem konference spregovorili in predstavili, tako v teoriji, kot tudi na primerih iz prakse in skozi praktične delavnice, različne vidike povezovanja trajnostnega razvoja s svetovnim gospodarstvom ter trajnostnimi oblikami zelenih mest in skupnosti.

Predstavljeni prispevki so odgovarjali na problematiko oblikovanja v odnosu do krožnega gospodarstva, oblikovanja in  turizma ter »zelenega« razmišljanje kot načina življenja in vloge oblikovalcev in design management strokovnjakov v gospodarstvu, ki je trajnostno naravnano.

Konferenca je bila namenjena tudi mreženju med A.L.I.C.E partnerji, partnerji GIDE – Group for International Design Education, partnerji BEDA – The Bureau of European Design Associations in WDO – World Design organization.

Konferenco je s svojim nagovorom otvorila prof. Nada Rožmanec Matičič, dekanja Fakultete za dizajn in rektor Univerze na Primorskem prof. dr. Dragan Marušič. S svojim nagovorom pa nas je počastila tudi predstavnica Ministrstva za okolje in prostor mag. Lenča Humerca-Šolar.

V uvodno-teoretičnem delu konference A.L.I.C.E so bili naši gostje še:
• prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, Biotehnična fakulteta Univeze v Ljubljani s prispevkom »THE ROLE OF DESIGN IN THE AGE OF TRANSGRESSING PLANETARY BOUNDARIES«

  • Dr. Anna Whicher,Cardiff Metropolitan University, BEDA –The Bureau of European Design Associations s prispevkom »DESIGN FOR CIRCULAR ECONOMY ACTION PLAN FOR SCOTLAND«
  • Prof. Davide Fassi, PhD,Politecnico di Milano, Polimi– Department of Design, s prispevkom »DESIGN FOR CITY MAKING«
  • Prof. Vladimir Sanzharov, Saint-Petersburg State University of IndustrialTechnologies and Design s prispevkom »SUSTAINABILITY OR DESIGNABILITY«
  • Steinar Mowatt Valade-Amland, mDD, CEO, THREE POINT ZERO, Norwegian Danish chamber of Commerce and Culture s prispevkom »THE UN SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS – A NEW FRAMEWORK FOR EXPLOITING THE TRUE POTENTIAL OF DESIGN«

Na konferenci smo pripravili dve okrogli mizi. Na prvi okrogli mizi z naslovom SUSTAINABLE CITIES AND COMMUNITIES – INNOVATIVE DESIGN AND DESIGN MANAGEMENT STRATEGIES TOWARDS SUSTAINABLE FUTURE , ki jo je moderiral g. Steinar Valade-Amland iz danskega podjetja Three Point Zero so sodelovali:

Prof. Severin Filek, DesignAustria
Dr. Anna Whicher,Cardiff Metropolitan University, BEDA –The Bureau of European Design Associations
Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, Biotehnična fakulteta Univeze v Ljubljani

Na drugi okrogli mizi EDUCATION AND SUSTAINABILITY, ki jo je moderiral Davide Fassi, PhD pa so sodelovali:

Prof. Vladimir Sanzharov, Saint-Petersburg State University of Industrial Technologies and Design
JohnBarnard, John Barnard Design, Velika Britanija
doc. Inge Kalan Lipar, Fakulteta za dizajn
Teja Samsa, študentka Fakultete za dizajn
Živa Petkovšek, študentka Fakultete za dizajn

Prezentacije:

Nada Matičič

Stainar Mowatt Valade Amland

Davide Fassi

Anna Whicher

Lučka Kajfež Bogataj

Darja Piciga

Prispevek:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174569464

Galerija:

Image Map